Afvalverwerking Stainkoeln

Bedrijfsactiviteiten

Het is het beeldmerk van de Stainkoeln. De hoge kenmerkende bult net buiten de stad Groningen langs de A7. Hieronder ligt vooral afval uit het verleden. Uit een tijd dat van het recyclen en hergebruik van afval nog amper sprake was.

De Stainkoeln opende ruim vijfendertig jaar geleden de deuren. In eerste instantie werd vooral afval gestort. Door een dikke kleilaag aan de onderkant was de kans op vervuiling minimaal. In deze tijd is ook de grote bult ontstaan wat Stainkoeln zo herkenbaar maakt.

Twintig jaar geleden besloot de provincie alle stortplaatsen op basis van een Provinciaal stortplan te sluiten. De noordzijde van locatie Stainkoeln behoorde daar ook toe. Aan de zuidzijde van de ingang is een nieuwe stortplaats aangelegd, die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet.

Hergebruik:
De laatste 10 jaar houdt Stainkoeln zich voornamelijk bezig met het bewerken van afvalstoffen zodat deze daarna kunnen worden hergebruikt.
Momenteel gaat circa 90 % van wat bij ons binnenkomt, na bewerking en/of reiniging, de poort weer uit als secundaire grondstof.
Vervuilde grond- en baggerstromen worden met verschillende technieken gereinigd en daarna weer toegepast in de Grond- Weg- en Waterbouw.
Groenafval zoals kap- en snoeiafval en bermgras (geen gft), wordt verwerkt tot biobrandstof of keurcompost. De biobrandstof wordt gebruikt in industriële verbrandingsinstallaties, bijvoorbeeld bij Sportcentrum Kardinge. De keurcompost wordt op de agrarische kleigronden als meststof en structuurverbeteraar toegepast.

Alleen de residuen uit de recycling processen (de rest van de rest) worden nog gestort op de deponie.

Opendag 2018

Je krijgt de kans om eens een kijkje te nemen op het terrein van Stainkoeln. Je wordt rondgereden in een voertuig over het enorme terrein van Stainkoeln zodat je een goed beeld krijgt van wat er allemaal gebeurt.

Route Omschrijving

Winschoterweg 1
Europaweg richting Hoogezand, neem de afslag 39 “Westerbroek” en sla onderaan de afslag links af de Winschoterweg op richting Westerbroek. Na circa 200 meter slaat u links af en rijdt het terrein op van “Afvalverwerking Stainkoeln”.

Bezoekadres

Winschoterweg 1
9723 CG Groningen

0505416633

Website